Gdzie ptaki przebywają zimą?

Zimorodek to szalenie uroczy ptak, który dumnie przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka , a także południowa Azja, to typowe rejony występowania tych osobników. Regularne wędrówki nie są pewnie normalne dla natury zimorodka.

Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei wędrują do południowej części lęgowego areału. Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które zazwyczaj posiadają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami oraz gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako doskonały punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie charakterystyczne cechy, które określają budowę ciała tego ptaka.

Ptaki zimą

Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są natomiast w 100% takie same. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarnego koloru. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W identycznym kolorze są również sterówki tego osobnika. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna.

Długość tułowia jest tej samej długości co długości samej głowy i dzioba. Zazwyczaj zimorodek sięga co najwyżej 17 centymetrów długości, a waga jego ciała nie przekracza 56 gram. Osamotniony tryb życia kończy się dla tych osobników z rozpoczęciem lutego, ponieważ to właśnie w tym czasie rozpoczyna się okres godowy tych ptaków. W świecie zimorodków to samica ma zachwycać się nad urokiem swojego partnera, który, dzięki charakterystycznemu kiwaniu ciała, pokazuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *