Zasięg lotu ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przystosowały się do wilgotnych terenów nizinnych, które charakteryzują się niską roślinnością, natomiast szalenie często zamieszkują blisko obszarów zamieszkałych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości przypadków na wysokich drzewach bądź też najróżniejszych słupach i kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica mierzy przeważnie około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, albo też nawet mniejsze gryzonie.

Ptasi lot

Gatunki tego ptaka osiągają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zadziwiająca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się takim samym upierzeniem u dwóch płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest bardzo łatwy do rozpoznania. Czytaj dalej Zasięg lotu ptaków